قهوه دانهای شگفتانگیز و پرکاربرد در جهان امروز است. دانه قهوه یکی از محصولات مهم و استراتژیک در بین تمامی محصولات کشاورزی در سطح بینالمللی محسوب میشود. در کشور ما هم، روزبهروز بر عاشقان این نوشیدنی مفید و بیضرر اضافه میشود. قهوه علاوه بر فواید بسیار برای سلامتی، پرفروشترین محصول غذایی و محبوبترین نوشیدنی در سراسر جهان است. کشورهای محدودی در جهان وجود دارند که این محصول را به طور تجاری تولید و صادر میکنند. در این مقاله قصد داریم تا با بهترین و مهمترین کشورهای تولید کننده قهوه در جهان آشنا شویم و ببینیم که کیفیت و میزان تولید این کشورها چگونه است.
بازیگران همیشه سبز در تولید جهانی قهوه
استفاده از قهوه به شکل امروزی آن، قدمت چندان درازی ندارد. این نوشیدنی سحرانگیز، بیشتر از ۵۰۰ سال نیست که توسط کشورهای قهوهخیز به جهانیان معرفی شده است. کشورهای تولیدکننده این دانه استراتژیک، بیشتر از 70 کشور نیستند. بزرگترین تولیدکنندگان قهوه در جهان برزیل، ویتنام و کلمبیا هستند. قهوه دانهای است که در هر آبوهوا و اقلیمی قابلکشت نیست.
قهوه مانند سایر دانهها، نمیتواند در تمام نقاط جهان به میزان زیاد و با کیفیت خوب، کشت شود. اکثر مراکز تولید قهوه، دارای عوامل جغرافیایی مشترکی هستند که تا حد زیادی بر رشد این دانهها تأثیر میگذارد. در واقه قهوه تنها در بخشهایی از کره زمین رشد میکند که به کمربند دانه معروف است. این بخشها، بیشتر در مناطق گرمسیری و استوایی زمین قرار گرفتهاند.
کمربند دانه یا قهوه شامل مناطقی از کره زمین یا تقریباً 3200 مایل یا 5100 کیلومتر مساحت است و از 70 کشور در پنج قاره آفریقا، آسیا، آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی و اقیانوسیه عبور میکند. با این حال، تنها 44 کشور از این کشورها به مقدار قابلتوجهی قهوه تولید میکنند و اقیانوسیه قهوه کمی در مقایسه با چهار قاره دیگر دارد.
تولید قهوه، موهبتی برای اقتصاد کشورها
تولید دانه قهوه، به دلیل تقاضا و مصرف زیاد در کل جهان، موهبتی بزرگ برای اقتصاد کشورهای تولیدکننده آن است. طبق گزارش ICO، صنعت قهوه بیش از نیم میلیون شغل مستقیم یا غیرمستقیم ایجاد کرده و در چند سال گذشته بیش از 10 درصد به تولید ناخالص داخلی کشور کوچکی مانند ویتنام کمک کرده است؛ بنابراین، با داشتن یک اکوسیستم مناسب برای تولید قهوه، اکثر این کشورها تا حد زیادی از تولید این محصول سود بردهاند که بر اقتصاد آنها تأثیر بزرگی گذاشته است.
مهمترین کشورهای تولید کننده قهوه، چه کشورهایی هستند؟
با این که دانه قهوه در بیش از 70 کشور جهان کشت میشود اما بازیگران اصلی این بازار محدود هستند. این کشورها توانستهاند با برنامهریزی دقیق میزان بالایی از تولید و مصرف جهانی قهوه را به خود اختصاص دهند. در ادامه با 10 تا از برترین کشورهای تولیدکننده قهوه در سراسر جهان آشنا میشویم:
1. برزیل
برزیل با اختلاف زیاد، بزرگترین تولیدکننده قهوه در جهان است. این کشور هر سال نزدیک به 3.6 میلیون تن قهوه تولید میکند. این میزان تولید قهوه، تقریباً یکسوم کل قهوه تولید شده در کل جهان است. برزیل کشت درختان قهوه را در سال 1727 در صومعهای در سائوپائولو آغاز کرد. تولید قهوه به دلیل این شروع زودهنگام رونق گرفت و مزارع این محصول، در سرتاسر آن کشور و سایر نقاط اطراف ایجاد شد.
امروزه بسیاری از برندهای معروف قهوه، دانه قهوه خود را از برزیل تهیه میکنند ، از جمله این برندها میتوان به Intelligentsia، Blue Bottle، Coffee Bean & Tea Leaf و Marisa اشاره کرد. صنعت صادرات قهوه برزیل بیش از 15 میلیارد دلار در سال ارزش دارد که این کشور را با فاصله زیادی به بزرگترین صنعت تولید و فرآوری این محصول در جهان تبدیل میکند.
با توجه به شرایط آب و هوایی مساعد، بیشتر قهوه برزیل، در قسمتهای جنوب شرقی کشور و سائوپائولو، میناس گرایس و پارانا رشد میکنند. پردازش خشک یا طبیعی پرکاربردترین روش تولید قهوه در این بخشها است. در این روش، مانند روشی که به عنوان پردازش مرطوب شناخته میشود، از آب برای تمیز کردن قهوه استفاده نمیشود. در عوض، دانههای قهوه با استفاده از گرمای طبیعی خورشید در هوا خشک میشوند.
2. ویتنام
این روزها کشور ویتنام، دومین تولیدکننده بزرگ قهوه در جهان است. مزارع بزرگ تولید قهوه در این کشور، هر سال حدود 1.8 میلیون تن قهوه تولید میکنند. با وجود این که ویتنام دومین تولیدکننده بزرگ قهوه در جهان است، یکی از صادرکنندگان پیشرو از نظر ارزش دلاری نیز هست. در سال 2015، این کشور آسیایی، 3.8 میلیارد دلار قهوه صادر کرد.
ویتنام اولین مزارع بزرگ قهوه خود در سال 1823 در نزدیکی سایگون و شهر هوشی مین فعلی ایجاد کرد. این کشور از سال 1975 شروع به صادرات قهوه در سطح جهان کرد. یکی از نوشیدنیهای محبوب تشکیل شده از دانههای قهوه در این کشور، قهوه ویتنامی است که قهوهای ایدهآل از دانههای روبوستا مخلوط با شیر تغلیظ شده است.
3. کلمبیا
کلمبیا یکی از شناختهشدهترین تولیدکنندگان قهوه در جهان است. تولیدکنندگان در این کشور، سالانه حدود 1 میلیون تن قهوه تولید میکنند. کلمبیا کشور تولیدکننده برخی از بهترین دانههای قهوه عربیکا در جهان است. این دانهها اغلب برای ساختن ترکیبات تخصصی قهوه، با کیفیت بالا استفاده میشوند. تولید این مدل از قهوه، به دلیل استقبال برندهای جهانی از آن، در سالهای اخیر بسیار پرسود بوده است.
بسیاری از مردم خارج از کلمبیا، قهوه این کشور را میشناسند زیرا توسط یک برند بسیار محبوب، یعنی «استارباکس» دم میشود. دان قهوه عربیکا کلمبیا یکی از مرغوبترین دانههای قهوه است که میتوانید در سایت واکا پیدا کنید.
4. اندونزی
اندونزی با تولید حدود 700000 تن قهوه در سال، چهارمین تولیدکننده بزرگ قهوه در جهان است. این کشور همچنین یکی از صادرکنندگان پیشرو در سطح جهان است. تولیدکنندگان در این کشور، سالانه میلیونها کیسه قهوه صادر میکنند و از محبوبیت زیادی در بازارهای جهانی قهوه برخوردار هستند.
5. اتیوپی
اتیوپی پنجمین تولیدکننده بزرگ قهوه در جهان است. این کشور شرق آفریقا حدود 400000 تن قهوه در سال تولید میکند. اتیوپی برای مدت بسیار طولانی، از قرن شانزدهم، قهوه تولید کرده است. تولید قهوه در نیمه آخر قرن نوزدهم زمانی که کشاورزان در این منطقه، با موفقیت گیاه عربیکا را اهلی کردند بهشدت افزایش یافت.
6. هندوراس
کشور هندوراس ششمین تولیدکننده بزرگ قهوه در جهان است. این کشور در حدود 390000 تن قهوه در سال تولید میکند.
قهوه توسط مهاجران اسپانیایی در اواخر دهه 1700 به این کشور وارد شد. کشاورزان در این کشور، برای رشد موفقیتآمیز قهوه، با مشکل مواجه شدند تا اینکه دانههایی را یافتند که مقاومتر بود. از آن زمان به بعد، کشت دانه مرغوب عربیکا در تمام انواع مزارع این کشور رواج بیشتری یافت.
7. هند
هند هفتمین کشورهای تولید کننده قهوه در جهان است. این کشور سالانه حدود 360000 تن قهوه تولید میکند. هند سابقه طولانی در کشت دانههای قهوه عربیکا دارد، اما تلاشهای تولیدکنندگان این دانه ارزشمند در این کشور، در سالهای اخیر تلاش برای گسترش صنعت قهوه و رسیدن به سقف تولید جدید بوده است. هند ممکن است بیشتر بهخاطر کشت چای معروف باشد اما صنعت قهوه روبهرشدی، به خصوص در 20 سال گذشته دارد. این احتمال وجود دارد که در آینده نزدیک شاهد صادرات قهوه بیشتری از هند باشیم.
8. اوگاندا
کشور اوگاندا تقریباً 300000 تن قهوه در سال تولید میکند. این کشور شرق آفریقا، در حال تبدیل شدن به رقیبی پرقدرت در بازار جهانی قهوه است. با وجود مزارع زیاد قهوه در این کشور سرسبز، جای تعجب نیست که یکی از محبوبترین اقلام صادراتی اوگاندا، دانههای قهوه است.
قهوه عربیکا در اواخر دهه 1800، توسط مبلغانی از اروپا به این کشور معرفی شد. کشت این محصول در این کشور، بسیار موفق بود و منبع درآمد ثابتی برای بسیاری از مردم شد. دان قهوه عربیکا اوگاندا نیز یکی از باکیفیتترین محصولات در ردیف دانه قهوه آسیابنشده است که میتوانید در سایت واکا بیابید.
9. مکزیک
در حال حاضر مکزیک تقریباً 250000 تن قهوه در سال تولید میکند. این کشور، نهمین تولیدکننده بزرگ دانههای قهوه در جهان است. قهوه اولین بار در اوایل دهه 1700 توسط اروپاییها به این کشور وارد شد. تولید قهوه تحت سلطه کشاورزان در مقیاس کوچک است که بهشدت به این منبع درآمد متکی هستند.
اگرچه در حال حاضر شرکتهای بزرگ زیادی درحالرشد و صادرات قهوه از مکزیک به کشورهای دیگر هستند اما همچنان تولید و کشت این محصول، صنعتی بسیار مهم برای این کشور است. علاوه بر این، قهوه تولیدی این کشور برای کسانی که در داخل مکزیک هستند یک محصول بسیار مهم است زیرا در حال حاضر بیشتر قهوه تولیدی، در داخل مکزیک مصرف میشود.
10. پرو
کشور پرو در آمریکای جنوبی، دهمین تولیدکننده بزرگ قهوه در جهان است. تولیدکنندگان در این کشور، تقریباً 220000 تن قهوه در سال تولید میکنند. تولید قهوه در پرو در چند سال گذشته روبهافزایش بوده است و در ده سال گذشته، حدود یکسوم افزایش یافته است. با این حال، درآمد این تجارت هنوز هم از با کشورهایی مانند برزیل و کلمبیا فاصله دارد. پرو از زمانی که اولین مزارع در سال 1847 به بهرهبرداری رسید، قهوه تولید میکند.
کلام پایانی
قهوه پرکاربردترین نوشیدنی در جهان است. مهمترین کشورهای تولید کننده قهوه، کشورهایی در آمریکای جنوبی، آفریقا و جنوب شرقی آسیا هستند. این که بدانیم دانه قهوهای که استفاده میکنیم، تولید چه کشوری است و چه کیفیتی دارد، بر روی طعم فنجان قهوه صبحگاهی ما تأثیر مستقیم دارد. شما میتوانید با کیفیتترین دان قهوه را از فروشگاه قهوه واکا تهیه کنید.