قهوه اسپشیالیتی یا قهوه تخصصی از دانه های قهوه با کیفیتی انتخاب می شود و در ادامه فرآیند برشته شدن و دم آوری را طی می کند تا طعم عالی داشته باشد. در صنعت قهوه اسپشیال بر روی کیفیت و ویژگی های دانه قهوه، دانش و مهارت دستاندرکاران فرآیند تهیه قهوه شامل کشاورزان، برشته کنندگان و باریستاها تاکید زیادی می شود. این قهوه به دلیل داشتن کیفیت بالاتر دارای قیمت گران تری نسبت به قهوه معمولی است. این نوع قهوه با روش های دقیق دم آوری تهیه می شود در نتیجه باعث بهبود طعم و عطر دانه ها می گردد. قهوه تخصصی شامل انواع قهوه کشت شده در کشورهای مختلف است. در این مطلب نکات و موارد مفیدتری را در مورد قهوه اسپشیالیتی و نحوه دم آوری آن بیان خواهیم کرد.
قهوه اسپشیالیتی چیست؟
قهوه تخصصی یا (Specialty Coffee) در دهه 1970 برای اولین بار استفاده شد. این نوع قهوه توسط متخصصی تاییده شده از سوی انجمن جهانی قهوه (SCA) یا یک گریدر مورد تأیید (CQI)تست می شود و باید امتیازی بالای 80 از 100 مقیاس را دریافت کند. درمرحله اول برای پیدا کردن دیفکت های اولیه و ثانویه ۳۵۰ گرم از دانهٔ سبز قهوه توسط کیوگریدرها بررسی شده و سپس آن را برشته می کنند. در مرحله قهوه آزمایی به محصول نهایی از لحاظ داشتن فاکتورهایی مثل بادی، اسیدیته، عطر، طعم و شیرینی امتیاز خاصی داده می شود.
در دسته بندی دقیق تر قهوه تخصصی در سه نوع ممتاز، عالی و خیلی خوب وجود دارد که به ترتیب دارای امتیاز 100 تا ۹۰، امتیاز ۸۹.۹۹ تا ۸۵ و قهوه با امتیاز ۸۴.۹۹ تا ۸۰ هستند. قهوه اسپشیالیتی در مناطق با ارتفاع بالا و زیر نظر دقیق کشاورزان کشت می شود و بعد از پیده شدن و فرآوری تحویل برشته کاران می گردد. در مرحله بعد برای هر قهوه پروفایل های سفارشی ایجاد می کنند و طعم طبیعی قهوه را بهبود می دهند. سپس این قهوه توسط باریستاها و با تجهیزات تخصصی دم آوری می شود.
می توانید بهترین و با کیفیت ترین انواع قهوه را با قیمتی مناسب به صورت آنلاین از مجموعه واکا سفارش دهید و از طعم قهوه ای بی نظیر لذت ببرید و لحظات خوشمزه ای را برای خود رقم بزنید.
نحوه کشت و پرورش قهوه اسپشیال
برای تولید قهوه با کیفیت باید بذر کیفیت بالایی داشته و زمان و مکان کاشت نیز مناسب باشد. به طور کلی انواع قهوه تخصصی از دانه های عربیکا به دست می آیند و برای اینکه درخت قهوه میوه بدهد بعد کاشت بذر 3 تا 4 سال زمان لازم است. بعد از اینکه دانه قهوه چیده شد باید به سرعت فرآوری شود که به سه روش خشک، نیمه خشک و مرطوب فرآوری دانه قهوه انجام می شود.
آشنایی با انواع قهوه تخصصی
در دنیای قهوه دو نوع قهوه عربیکا و ربوستا وجود دارد که بیشتر قهوه های اسپشیال از دانه های عربیکا تهیه می شوند؛ ولی هر یک از انواع قهوه های تخصصی طعم های متفاوت و جذابی دارند. در ادامه با قهوه عربیکا که بیشتر در تهیه قهوه تخصصی به کار می رود آشنا می شویم.
قهوه اسپشیالیتی عربیکا
قهوه عربیکا 60 درصد از قهوه تولید جهان را به خود اختصاص داده و از پرمصرف ترین قهوه ها شناخته می شود. این قهوه از دانه های گیاه کافی عربیکا تهیه شده که به آب و هوای گرمسیری نزدیک به خط استوا و ارتفاعات علاقه دارند؛ بنابراین کشورهایی چون اتیوپی، هند، گواتمالا، کلمبیا و برزیل از بزرگ ترین تولیدکنندگان قهوه عربیکا در جهان به شمار می روند. دانه هی قهوه عربیکا نسبت به سایر انواع قهوه دارای طعمی ملایم تر و شیرین تر هستند و به همین دلیل این نوع قهوه طرفداران بیشتری دارد.
اغلب نوت های طعمی قهوه عربیکا شامل میوه ای، شکلاتی، آجیلی و کاراملی هستند؛ از دیگر ویژگی های این قهوه که در تهیه قهوه اسپشیالیتی به کار می رود می توان به کافئین کمتر و اسیدتیه بالاتر عربیکا اشاره کرد. پیشنهاد می کنیم برای مشاهده قیمت و خرید قهوه تخصصی یا اسپشیال اصیل به سایت واکا مراجعه کنید.
مزایای مصرف قهوه تخصصی عربیکا
نوشیدن قهوه اسپشیال عربیکا مزایای زیادی دارد که در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم.
⦁ قهوه عربیکا دارای طیف وسیعی از پروفایل های طعمی است به همین دلیل قهوه ای متمایز در نظر گرفته می شود. این قهوه نسبت به سایر قهوه ها طعم بی نظیر و برتری دارد.
⦁ در هنگام خرید قهوه اسپشیالیتی عربیکا اطلاعات زیادی به مصرف کننده داده می شود؛ زیرا این قهوه با اطلاعات دقیقی در مورد خاستگاه کشت، نوع فرآوری قهوه و نوت های طعمی به فروش می رسد.
⦁ به طور طبیعی قهوه عربیکا کافئین کمتری دارد که باعث سهولت عملکرد دستگاه گوارش می شود.
⦁ قهوه عربیکا به دلیل داشتن کافئین پایین از بی خوابی که از عوارض جانبی کافئین زیاد است جلوگیری می کند.
طرز دم آوری قهوه اسپشیال
برای دم آوری قهوه تخصصی روش های متنوعی وجود دارد و میتوان از دستگاه های اسپرسو و یا دمافزارهای دستی استفاده کرد. برای درست کردن قهوه ای با طعم عالی فاکتورهای بسیاری همچون روش دم کردن، نوع قهوه، آب مورد استفاده و آسیاب دانه قهوه تاثیرگذار هستند. معمولا بهترین روش دم آوری با توجه به نوع قهوه و ویژگی های طعمی قهوه انتخاب می شود؛ ولی استفاده از دم افزارهای دستی مثل وی ۶۰ و کمکس در دم اوری قهوه اسپشیالیتی می تواند نتیجه بهتری را داشته باشد. در ادامه روش دم آوری قهوه تخصصی با دم افزار دستی وی 60 را شرح می دهیم.
مرحله اول:
آماده کردن مواد اولیه شامل دانهٔ قهوه و آب دمآوری (این آب باید تصفیه شده باشد) و تجهیزاتی مثل کِتِل، دمافزار، آسیاب، تایمر، ترازو، فیلتر کاغذی
مرحله دوم:
جوشاندن آب توسط کتل تا دمای حدود ۹۰ درجهٔ سانتیگراد
مرحله سوم:
وزن کردن 13.5 گرم قهوه که به صورت درشت آسیاب شده باشند و اندازه آن ها تقریبا هم اندازه دانه نمک خوراکی باشد. با توجه به روش دم اوری قهوه اسپشیالیتی سایز درشتی و ریزی آسیاب متفاوت می باشد و از نکات مهم در تهیه قهوه تخصصی است.
مرحله چهارم:
قرار دادن فیلتر کاغذی در قسمت بالایی دم افزار وی 60
مرحله پنجم:
ریختن آب گرم روی تمام قسمت های فیلتر کاغذی تا بو و طعم کاغذ از بین برود.
مرحله ششم:
اضافه کردن قهوه آسیاب شده به فیلتر کاغذی
مرحله هفتم:
قرار دادن دم افزار روی ترازو
مرحله هشتم:
به کار انداختن تایمر و اضافه کردن آرام 20 گرم آب داغ به تمام قسمت های قهوه تا جایی که تمام قهوه داخل فیلتر با آب پوشانده شود.
مرحله نهم:
20 ثانیه صبر کرده و 40 گرم آب داغ را به سمت مرکز فیلتر با روش ریزش دورانی به قهوه اضافه نمایید. این کار باید 8 مرتبه، هر 20 ثانیه و هر مرتبه با 20 گرم آب داغ باید تکرار شود.
مرحله دهم:
هنگامی که در مجموع 200 گرم آب به قهوه اضافه شد باید صبر کرد تا به طور کامل آب از طریق فیلتر وارد دم افزار شود.
مرحله یازدهم:
در پایان فیلتر کاغذی را از دم افزار بیرون آورید و قهوه آماده نوشیدن است.
پیشنهاد می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دم آوری قهوه با انواع دستگاه های فرنچ پرس و موکاپات به مقالات مربوطه در سایت واکا مراجعه نمایید.
متغیرهای تاثیرگذار در دم آوری قهوه تخصصی
ابتدا باید قهوه تخصصی مورد نظر خود را انتخاب کرد و سپس مراحل دم اوری را آغاز نمود. در مرحله بعد باید یک دستورالعمل پایه ای را پیدا کنید برای این کار می توان با استفاده از روش آزمون و خطا یک دستورالعمل را ایجاد کرد. در هر بار دم آوری قهوه با دستورالعمل های متفاوت بایستی متغیرها و تاثیر آن ها بر عطر و طعم قهوه را بررسی نمود؛ البته برای راحتی کار مصرف کنندگان اکثر برشته کاران قهوه راهنمای اولیه دم آوری را ارائه می کنند.
در دم آوری قهوه سه نوع متغیر ثابت (شامل دانهٔ قهوه، تجهیزات دمآوری مثل دمافزار، آسیاب، زمانسنج، ترازو و کِتِل)، اولیه (شامل آب، سایز آسیاب، نسبت قهوه و آب) و ثانویه (شامل تعداد ریزش، حجم ریزش، زمان دمآوری، فاصلهٔ بین ریزشها، نرخ جریان آب) وجود دارند. با در نظر گرفتن متغیرهای مختلف و کنترل آن ها و ارزیابی تاثیر هریک بر محصول نهایی می توان در پروسه دم آوری از دستورالعمل قابل قبولی استفاده کرد.
جمع بندی
در سال های اخیر قهوه اسپشیالیتی یا تخصصی در بین دوستداران قهوه محبوبیت زیادی پیدا کرده است و یکی از بهترین نوشیدنی ها بر پایه اسپرسو یا بر پایه شیر در نظر گرفته می شود. قهوه تخصصی نوت های طعمی جذاب و متفاوتی دارد و به همین دلیل برای تمام سلایق یک نوشیدنی بی نظیر به شمار می رود. مجموع واکا با ارائه طیفی وسیع و هیجان انگیز از قهوه های اسپشیال فرصت تجربه ای لذت بخش از نوشیدن قهوه را برای افراد فراهم می آورد. در سایت واکا همچنین می توانید انواع تحهیزات قهوه، دستگاه قهوه ساز و قهوه فوری را به صورت اینترنتی سفارش دهید.
3 دیدگاه در “قهوه اسپشیالیتی چیست؟”
سلام و خسته نباشید. کلا مطالبتان عالی، مفید، جامع و خوب است. بنده استفاده واطلاعات خوبی اخذ کردم. دستتان درد نکند، موفق باشید. ممنونم.
سلام یونس جان. ممنون از همراهیت