قهوه ترک از جمله نوشیدنی های منحصر به فردی است که از قرون وسطی تا به امروز همچنان طرفداران بسیاری دارد. همچنین این قهوه نشانی از هنر و فرهنگ ترک ها در سراسر دنیا شناخته شده است. شاید زمانی که رایحه و عطر فوق العاده این نوشیدنی محیط را پر میکند دیگر برایمان مهم نباشد که این قهوه متعلق به کجا بوده و از کدام فرهنگ به ما رسیده است. اما در میان دوستداران قهوه همچنان این بحث وجود دارد که قهوه ی ترک مربوط به یک روش دم آوری است یا نوعی قهوه خاص به شمار میآید. بر همین اساس قصد داریم در این مقاله به بررسی تاریخچه این قهوه پرداخته و ضمن معرفی انواع مختلف آن، درباره فواید و مضرات قهوه ترک توضیحاتی را نیز ارائه دهیم.
بررسی تاریخچه قهوه ترک
قهوه ترک اولین بار در قرن ۱۶ میلادی توسط تجار در زمان امپراتوری عثمانی معرفی گردید. اولین قهوه نیز توسط اوزدمیر پاشا حاکم یمن در هنگام پذیرایی از سلطان سلیمان تهیه شد. تعریف و تمجیدهای سلطان سلیمان که از عطر و طعم این قهوه لذت برده بود نقش مهمی در معرفی هرچه بیشتر این نوشیدنی داشت. اما با توجه به فضای مذهبی که در آن زمان حاکم بود و تعصبات سختگیرانهای که برای مصرف قهوه وجود داشت، امکان معرفی و لذت بردن از این قهوه چندان فراهم نبود. در طول سال های بعد با توجه به محبوبیت و تمایل بالای مردم برای سرو این نوشیدنی، تعصبات درباره قهوه کنار گذاشته شد و در اواخر قرن ۱۷ میلادی بود که فرهنگ قهوه ترک به دیگر کشورها مانند فرانسه و بریتانیا انتقال یافت. همانطور که در سال ۱۶۸۰ در مهمانی هایی که توسط سفیر ترکیه در کشور فرانسه برگزار میشد این نوشیدنی در تمامی پذیرایی ها جای پای ثابت خود را حفظ کرده بود.
معرفی انواع قهوه ترک
قهوه ترک با روشی متفاوت و بهرهگیری از ابزاری خاص تحت عنوان جذوه آماده سازی میشود. اما در طی سال های گذشته، تغییراتی اندکی در چگونگی دم آوری این نوشیدنی به وجود آمد. این امر موجب شد تا در حال حاضر شاهد پیدایش قهوه های ترک در انواع مختلفی باشیم. در ادامه این مقاله از قهوه واکا با انواع قهوه های ترک بیشتر آشنا خواهید شد.
قهوه بنه
قهوه بنه از دانه های گلخونک یا پسته کوهی به روش سنتی ترکی آماده میگردد. با توجه به این امر، این نوع قهوه دارای کافئین نبوده و از طعمی میوهای و لذت بخش برخوردار است.
قهوه دیبک
قهوه دیبک نیز نوعی قهوه ترک بوده که در یک هاون سنگی خرد شده و به نام نوشیدنی سنگ زمینی شهرت یافته است. نوشیدنی فوق از لحاظ رنگ و طعم در مقایسه با قهوه های ترک کنونی سبکتر بوده و طعم خامهای آن بیشتر احساس میشود. بر همین اساس گزینه مناسبی است برای افرادی که به نوشیدن قهوه های سبک علاقه دارند.
قهوه تلخ
این نوع قهوه از طعمی بسیار قوی برخوردار بوده و به همین دلیل آن را تحت عنوان قهوه میرا یا قهوه تلخ میشناسند. برای تهیه این قهوه ابتدا دانه ها را در طی دو فرایند تفت داده و در سایز بزرگتری آن را آسیاب میکنند. برای نوشیدن راحتتر قهوه تلخ در هنگام سرو آن از ادویه هایی مانند هل و… استفاده میکنند.
قهوه سوواری
قهوه سوواری نوعی قهوه ترک بوده که تحت عنوان قهوه آفان نیز شناخته میشود. تاریخچه این قهوه سنتی از دریای مدیترانه و دریای اژه ترکیه نشأت گرفته است. قهوه سوواری با بهرهگیری از دانه های قهوه عربیکا که به صورت تازه، تیره و برشته کاری آسیاب شده، تهیه میگردد. این نوع قهوه با توجه به بافت کف دار و طعم قوی که دارد شناخته شده و میتوان آن را داخل لیوان چای سرو کرد.
قهوه آدانا
قهوه آدانا از جمله قهوه های سنتی ترکی است که در جنوب ترکیه شهر آدانا مصرف میگردد. فرهنگ قهوه در این شهر بسیار قوی بوده و اغلب کسب و کارهای محلی این منطقه مربوط به قهوه میشوند.
در اغلب مواقع قهوه ترک روی اجاق گاز دم آوری و تهیه میشود. همانطور که چای زغالی از عطر و بویی متفاوت از چای معمولی برخوردار است، ترک ها نیز تمایل دارند قهوه را به روش های مختلفی از جمله روی خاکستر، زغال سنگ یا شن و ماسه تهیه کنند. در این بین تهیه قهوه روی ماسه جزو روش های سنتی تر محسوب میشود.
درجه آسیاب قهوه ترک
در واقع درجه آسیاب این نوع قهوه بین درجه آسیاب فرنچ پرس و آسیاب اسپرسو قرار دارد. همانطور که میدانید قهوه ترک معمولاً درون یک قوری مخصوص و با استفاده از آب جوش تهیه میشود. بنابراین بایستی به اندازهای آسیاب شود که بتواند با آب جوش به خوبی ترکیب و جذب شود. چنانچه درجه آسیاب این نوع قهوه بسیار ریز باشد موجب ایجاد رسوبات در قهوه میگردد. درجه آسیاب متوسط تا ریز بهترین درجه برای تهیه قهوه ی ترک و دم اوری آن است. برای خرید انواع قهوه از جمله قهوه ترک درجه یک میتوانید به فروشگاه اینترنتی قهوه واکا مراجعه کنید.
فواید قهوه ترک
همانطور که اشاره شد قهوه ترک در مقایسه با دیگر قهوه های موجود در بازار از طعمی قویتر برخوردار است. بر همین اساس دارای مزایا و فواید بسیاری بوده که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
مفید برای ورزشکاران
با توجه به اینکه این نوع قهوه از کافئین نسبتاً بالایی برخوردار بوده، میتواند تاثیر مثبتی بر عملکرد جسمی و ذهنی ورزشکاران داشته باشد. با توجه به این ویژگی اغلب ورزشکاران پیش از انجام تمرینات ورزشی اقدام به نوشیدن قهوه میکنند تا آمادگی و انرژی لازم را برای شروع تمرینات خود داشته باشند.
برخورداری از ترکیبات مفید
با توجه به اینکه قهوه ترک به صورت فیلتر نشده تهیه میشود از ترکیبات و خواص بسیاری برخوردار است. در ترکیبات دانه های این نوع قهوه موادی از جمله پلی فنول ها، کلروژنیک اسید و آنتی اکسیدان های فعال وجود دارد که به تنظیم قند و فشار خون کمک میکند، التهابات را خنثی کرده و سطح کلسترول خون را کاهش میدهد.
پیشگیری از زوال عقل و بروز آلزایمر
با توجه به جدیدترین تحقیقاتی که در خصوص تاثیر قهوه ترک بر سلامتی صورت گرفته است، این محصول نقش مهمی در کاهش بروز خطراتی از جمله سکته مغزی، پارکینسون و آلزایمر تا میزان ۲۷ درصد دارد.
کاهش درصد ابتلا به بیماری
آنتی اکسیدان های فعال موجود در این قهوه از ابتلای افراد به بیماری های مختلفی از جمله دیابت، سرطان کبد، بیماری های قلبی، افسردگی و… پیشگیری میکند.
چنانچه قهوه ترک را با ادویه هایی مانند هل سرو نمایید میتوانید از خواص فوق العاده هل نیز در کنار دانه های قهوه بهرهمند شوید.
مضرات قهوه ترک
قهوه ترک چنانچه به اندازه مصرف شود هیچگونه ضرری برای بدن به دنبال ندارد. اما چنانچه در مصرف این نوشیدنی افراط شود ممکن است با مشکلات مختلفی مواجه شوید که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
بروز مشکلات گوارشی
مصرف قهوه در افرادی که دچار ناراحتی هایی مانند سندروم روده تحریک پذیر، زخم معده، ورم معده، کولیت زخمی و بیماری کرون هستند باعث تشدید بیماری شده و مشکلات گوارشی آنها را افزایش میدهد. قهوه باعث افزایش اسید معده گردیده و به دنبال آن دیواره معده ضعیف شده و آن را در برابر حمله باکتری ها آسیب پذیر مینماید.
افزایش فشار خون
زیاده روی در مصرف قهوه ترک با توجه به کافئین بالایی که دارد میتواند منجر به افزایش فشار خون شود. زمانی که میزان کافئین در خون افزایش مییابد قلب برای پمپاژ خون به تمامی بخش های بدن مجبور است بیشتر کار کند که این امر باعث افزایش فشار خون میگردد. بنابراین افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند بهتر است مصرف قهوه را به حداقل برسانند.
چگونگی تهیه قهوه ترک
برای تهیه و دم آوری قهوه ترک نیاز به ابزاری تحت عنوان ایبریک یا جذوه دارید. بر همین اساس در ابتدا جذوه، آب و قهوه پودر شده را آماده نمایید. سپس قهوه و آب را در داخل جذوه با یکدیگر ترکیب کرده و به مدت چند دقیقه آن را روی حرارت نگه دارید. پیش از آنکه قهوه به جوش آید و فوم روی آن تشکیل شود جذوه را از روی حرارت بردارید. اکنون قهوه شما آماده شده و میتوانید آن را درون فنجان ریخته و نوش جان کنید.
نحوه سرو قهوه ترک
ترک ها با توجه به فرهنگشان از تعصبات و قواعد خاصی را برای سرو قهوه ترک برخوردار بوده و همواره به اجرای آن پایبند هستند. برخی از این قواعد با فرهنگ ما ایرانی ها نیز همخوانی داشته و همراه این قهوه میتوان بسیاری از خوراکی ها و تنقلات را سرو کرد. انواع شیرینی های محلی مانند باقلوا، زولبیا و بامیه، شکلات های تلخ، شکلات با طعم پرتقالی، نعنا و شیری، همچنین انواع کیک و بیسکویت های شکلاتی، وانیلی و مغزدار به همراه تنقلاتی مانند خرما و زیتون را میتوان همراه قهوه ترک سرو کرد.
خرید اینترنتی قهوه ترک از فروشگاه قهوه واکا
قهوه واکا از معتبرترین فروشگاه های اینترنتی در سطح کشور است که در امر فروش انواع قهوه ترک، قهوه عربیکا، قهوه روبوستا و… فعالیت میکند. کلیه محصولات این مجموعه درجه یک و ممتاز بوده و در بهترین بستهبندی برای خریداران محترم ارائه میشود. همچنین برای خرید دستگاه ها و لوازم جانبی قهوه میتوانید به وب سایت این فروشگاه آنلاین مراجعه کنید. کیفیت در کنار قیمت مناسب و مقرون به صرفه از جمله ویژگی های فروشگاه اینترنتی قهوه واکا است.